porezna reforma

Porezna reforma

Ispred nas je još jedna porezna reforma. Ova bi (kao uostalom i sve do sada) trebala donijeti porezno rasterećenje, poticanje konkurentnosti gospodarstva, pravedniji porezni sustav, pojednostavljenje porezne administracije, a sama porezna uprava bi trebala promijeniti svoju ulogu i postati partnerski servis građana i poduzetnika.

Mijenja se cjelokupni porezni sustav, sve skupa oko petnaest Zakona. Što reći na sve to? Nakon više od dvadeset godina rada u ovoj struci pada mi na pamet samo rečenica iz Biblije – Blago onima koji ne vide, a vjeruju.

Zaista, na moju veliku žalost, danas nisam baš optimistična, nije mi jasno kako se porezna nestabilnost zbog čestih izmjena poreznih propisa rješava s još jednom opsežnom izmjenom svih mogućih poreznih propisa. Jednom sam negdje pročitala da je najbolji porezni zakon – stari zakon.

Već godinama imamo crnu listu onih koji ne plaćaju poreze i taj dug sada iznosi oko 21,5 milijardu kuna. Da li će ova reforma u tom pogledu donijeti pravedniji porezni sustav? Da se dugovi ne opraštaju odabranima…

I na kraju, iako bi ova reforma mogla donijeti neka porezna rasterećenja ja im se ne radujem, jer se pitam koliko dugo će to trajati? Još se sjećam gorkog okusa kada smo mijenjali stopu PDV-a sa 23%, na 25%, a za uzvrat smo „dobili“ smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje koja se sa 15% smanjila na 13%. Za nekih godinu dana doprinos za zdravstveno se vratio na 15%. PDV je ostao 25%.

Ho ho ho rekao bi djed mraz…

Za sve one koji u ove blagdanske dane nemaju pametnijeg posla od proučavanja izmjena poreza naš klub računovodstvenih ureda pripremio je sažetak promjena u Zakonu o PDV-u, Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o porezu na dobit. Ugodno čitanje…

Porezna reforma (.pdf)