mirovina i porezne pogodnosti

Mirovina i porezne pogodnosti

Ako ste poslodavac i želite dodatno nagraditi svoje radnike, možete im godišnje neoporezivo isplatiti 6000 kn na ime plaćanja doprinosa za mirovinu i to uplatom premije za III. stup mirovinskog osiguranja.

Ako ste radnik, a poslodavac vam ne isplaćuje dodatak za III. mirovinski stup, to možete napraviti i sami i dobiti državne poticaje.

 

Zašto uplaćivati premiju u III. stup mirovinskog osiguranja?

Ako je državna mirovina trenutno vaš jedini plan za mirovinu vrlo lako možete pasti u depresiju ako krenete istraživati kolika je visina mirovina koje vas čekaju nakon dvadeset, trideset ili četrdeset godina rada. Neka istraživanja pokazuju da ćemo u 2050. imati mirovinu koja će biti u visini samo četvrtine posljedne plaće. Drugi pak govore da će državna mirovina biti u potpunosti upitna budući da je premalo radnog stanovništa na broj korisnika mirovine, a u budućnosti će biti još gore….

Istina ili ne, kako sve te sumorne prognoze ne bi postale vaša realnost predlažemo vam da se planiranjem mirovine počnete baviti čim ranije. Kraj godine je zapravo dobro vrijeme kada možete započeti s vašom štednjom ili pak nagrađivanjem zaposlenika jer možete povećati porezno priznate troškove ili dobiti poticaje od države.

Ukoliko se odlučite za uplatu premije za III. stup mirovinskog osiguranja, evo što biste trebali imati na umu kao poslodavac ili radnik:

 

Poslodavac:

·         Neoporezivo se može isplatiti 6000 kn godišnje radniku na ime plaćanja premije za III. stup mirovinskog osiguranja (uz napomenu da će se radniku u trenutku isplate mirovine obustaviti porez na dohodak po stopi od 12%)

·         Isplatiti se može bilo kada u godini, dakle može se isplaćivati 500 kuna svaki mjesec, odjednom 6000 kn ili nekom drugom dinamikom

·         Ako se isplati više od 6000 kn, razlika iznad 6000 kn predstavlja neto plaću radniku (dakle, trebalo bi obračunati i platiti poreze i doprinose)

·         Navedena isplata ne može biti predmetom ovrhe

·         Za ove isplate nije potrebno sastavljati JOPPD obrazac, nego se samo najkasnije do kraja veljače u poreznu upravu šalje obavijest o isplatama za prethodnu godinu

 

Radnik:

·         Samostalno odlučuje da li će i koliko uplatiti u fond, sukladno svojim financijskim mogućnostima –  dakle uplate nisu obavezne

·         Sve što se uplati je osobno vlasništvo člana (osobe koja se učlanila u fond)

·         Mirovina, odnosno uplaćena sredstva se u cijelosti nasljeđuju

·         Država daje poticajna sredstva u visini 15% od uplaćenog iznosa, do maksimalnih 750 kn godišnje

·         Ne postoji propisana dob za početak štednje

·         Mirovinu iz III stupa možete početi koristiti najranije s 50 godina života (osim u slučaju invalidnosti kada se isplaćuje cjelokupan iznos sa računa)

·         Mirovina može biti privremena (mjesečna isplata kroz 5-10 godina) ili doživotna

·         Uz mirovinu je moguće odabrati i jednokratnu isplatu do najviše 30% iznosa

 

Kako brojke nekada govore više od riječi evo u privitku jednog izračuna kako bi mogla izgledati dodatna mirovina iz III. stupa napravljena pod pretpostavkom prosječnog godišnjeg prinosa od 5%

Izracun mirovine.pdf